Gőzkabinok

A múlt homályába vész a gőzfürdők történetének kezdete. Már az ókori görögök is használták, majd a rómaiak is átvették és elterjesztették a meghódított területeken. A rituális mosakodás a muszlim hívők állandó kötelessége. Városaikban már a középkorban, igen fejlett fürdőkultúra alakult ki.

Rendszereink összehasonlítása

Gőzfürdő

Hatása: Az egészségünkre nagyon kedvező hatást gyakorol. A magas páratartalomnak és a hőmérsékletnek köszönhetően a gőzfürdő a következő betegségek enyhítésében a leghatásosabb: hörghurut, tüdőasztma, felső légúti hurut, rekedtség, köhögés, torokfájás, régóta tartó reumatikus panaszok és izületi fájdalmak. Emellett javítja a bőr vérellátását, kiváló a száraz repedezett bőrre.
A gőzfürdő hőmérsékletétől és páratartalmától a fürdőző izzadékonyságától és a gőzfürdőben eltöltött időtől függően a testhőmérséklet 37,6-40 C fokra emelkedhet.
43-46 C fok a legoptimálisabb hőmérséklet a gőzfürdőben.

Helyes használata: Zuhanyozzunk le az első belépés előtt. Egy alkalommal 15-20 percnél tovább semmiképpen sem tartózkodjunk bent. Minden gőzfürdőzés után hűtsük le magunkat hideg vízzel vagy hideg levegővel. 2-3 alkalomnál többször ne igen ismételjünk a gőzfürdőzést.

Kinek nem ajánljuk: Nem ajánljuk azoknak, akik valamilyen súlyos betegségben szenvednek, vérkeringési vagy légzőszervi zavarokkal küszködnek, illetve magas vérnyomásuk van. Ugyanis a gőzfürdőben rövid idő alatt erős izzadás lép fel, és a magas páratartalom miatt az izzadság nem tud elpárologni, ezért hőtorlódás következik be. Ez nagy megterhelés a szív és a vérkeringés számára.

Gőzfürdő

Az illatanyag érvényesülő fontosabb hatásai a fürdőzés közben:

Grapefruit, citrom, kubeba, citromos teafa, kakukkfű, kamilla, levendula, rozalina, szantálfa, fahéj, szegfűszeg, teafa.
Ánizs, édeskömény, erdei fenyő, eukaliptusz, jegenyefenyő, törpefenyő, lucfenyő, naiouli, kakukkfű.
Eukaliptusz, erdei fenyő, jegenyefenyő, lucfenyő, rozmaring, boróka, kámfor, borsmenta.

Törökfürdő (hammam)

Arra az időre vezethető vissza a fürdő eredete, amikor Anatóliába érkeztek a törökök, ahol a római és a bizánci fürdőkultúrával találkoztak. A saját kultúrájukkal ötvözték, így alakult ki a török fürdő elnevezés, eredeti nevén HAMMAM, melynek „meleget árasztó” a jelentése. Ezek a fürdők nagy vallási komplexum részeként épültek, melyeket általában adományokból hoztak létre. A komplexum részéhez tartoztak a mecsetek, iskolák és kórházak is. De előfordult, hogy külön álló létesítményként épültek.

A hammamban a férfiak és a nők is egyaránt beléphettek, vagy egymástól eltérő időpontban, vagy elkülönített helyiségekben.

Ahogy a fürdőző belépett egy kupolával fedett előcsarnokban találta magát. A pihenésre, relaxációra alkalmas helyiség a középső terem volt.

Ezután a Hararetbe jut, mely a fürdő legforróbb, legnedvesebb helyisége. Ez egy négyszögletű, kupolával fedett csarnok volt. Boltívek alatt díványok csapok és mosdók találhatók.

Egy márványból készült, hat vagy nyolcszögletű emelvényt építettek a csarnok közepére, melyet a fürdővizet melegítő rendszer fölé helyeztek.

Kortól, nemtől függetlenül bárki használhatta a fürdőt, így a török kultúra szerves részévé vált. A fürdőkhöz szertartások is kapcsolódtak, így volt helyszíne a körülmetélésnek, temetésnek, vagy akár az esküvőnek. Szépségápolást is oktattak itt.

A magas hőmérsékletnek és a páratartalomnak köszönhetően izzadással és szellemi pihenéssel hatott a szervezetre. A szappanos masszázstól és a súrolástól a test megszabadul az elhalt bőrsejtektől, a vérkeringés felfrissül és az izmok ellazulnak.

Tepidárium

Egy regeneráló helyiség, amit a rómaiak fedeztek fel.
Eredetileg a tepidarium fala „tubuli” kővel voltak bevonva. A kőzeten keresztül hatolva jutottak be a kabinba a faszén által termelt speciális gázok. Jellegzetessége a fal, a padló, és a padok fűtése.

37-40 C fokos , langyos, közepes páratartalmú fürdő, mely immunerősítő hatású, a keringési rendszer megterhelése nélkül. Ez a hőmérséklet optimális arra, hogy a test kiizzadja a káros anyagokat. Stresszoldó és nyugtató hatású, valamint erősíti a szívet és a vérkeringést.

Használata szauna előtt vagy után ajánlott. Hosszabb benntartózkodás javasolt a kisebb megterhelés miatt.

tepidárium
Lakónium

Lakónium

Régebben márvánnyal burkolt, kerek terem volt, amely közepén egy izzó szénnel teli tartályt helyeztek el. Ezt ülték körbe a fürdőzők, és így melegítették magukat a közel 1400 nm-es körzetben infravörös sugarakat ontó széntől. Jelenleg a szénnel telített tartály helyett infravörös sugárzókat helyeznek el a terem közepén és az oldalfalakon. A sugárzókat mozgásérzékelőkkel szerelik fel, így ha a látogató helyet foglal a helyiségben a rendszer működésbe lép.
Burkolata kerámia, a levegő hőmérséklete 60 C fok, a relatív páratartalom mindössze 5-20% között van.
Használata során a véráramlás felélénkül, a salakanyagok lebontása felgyorsul, ezáltal az immunrendszer erősödik. A folyamatos izzadás elősegíti a stressz feloldását. Szabályozza a vérnyomást, serkenti a szívműködést, így segíti a testi és lelki ellazulást.
15-20 perc az ajánlott tartózkodási idő.

Calidárium

Klasszikus római fürdőkben használt berendezés egyike, amely forró vizes izzasztókamrát jelent.
Csempével vagy márvánnyal kirakott.

Átlagos tartózkodási idő 30-40 perc, alacsony a hőmérséklet (40-50 C fok), a levegő páratartalma (70-100%). Ennek köszönhetően kevésbé megterhelő a szervezet számára.

A vérkeringés javul, az izomfeszültség csökken a légzőszervek és a bőr pórusai kitisztulnak.

KÉRJEN AJÁNLATOT

Vegye fel velünk a kapcsolatot.