Pihenőhelységek

Népi megfigyelésekre vezethető vissza, hogy azok az emberek, akik sóbányákban dolgoztak, nem szenvedtek léguti problémákkal. A só gyógyító hatását az orvostudomány is alátámasztja, terápiás hatását alkalmazza. A hétköznapok allergiát kiváltó környezeti ártalmaira jelent elérhető megoldást a légutakra ható: sóbarlang, sókamra, sószoba, sóterem, illatkamra, herbárium.

Légutakra ható berendezések, létesítmények

Sóbarlang

Bakteorológiailag rendkívül tiszta mikroklíma uralkodik, magas a nyomelemeket tartalmazó só mikroszemcséinek koncentrációja. Serkenti a légzőszervek aktivitását, a hörgők öntisztulását, így a nyálkahártya gyulladása csökken. A levegő állandó hőmérsékletű (19-21 C°). Páratartalma 70% körüli.
A köhögés, köpetürítés, nehézlégzés panaszai rövid idő alatt enyhülnek. Immunerősítő hatású, segít a megfázáson.

Egészségügyi hatásai: nem allergiás asztma, légúti allergia, allergiás asztma, hörghurut, arcüreg és középfülgyulladás, krónikus hurutos orr-, torok és gégegyulladás, krónikus hangszálgyulladás, krónikus arcüreggyulladás, krónikus tüdőgyulladás, hörgőgyulladás megbetegedésekor.

Sókabin, sószoba, sóterem: Mesterséges módon kialakított kabin, mely a sóbarlang hangulatát idézi. Fontos követelmény a mesterséges kabinok, termek kialakításánál, hogy álljon rendelkezésre elegendő, kényelmes ülő és fekvőhely a huzamossabb benntartózkodás kényelmessé tételére. Érdemes gondoskodni a hangulat világításról, de biztosítani kell lehetőségét az olvasáshoz, hosszabb időtöltéshez szükséges világításnak. Célszerű a tartalmas időtöltést mozgás lehetőségével kiegészíteni, biliárdasztal, pingpongasztal, csocsó segítheti a terápiában résztvevőket a „só fogságának” könnyebb elviselésére. Fontos követelmény, hogy minden berendezés „sóálló” kivitelű legyen, különben a fokozott korróziós hatás hamar tönkre teszi A gyógyhatásban résztvevő sóion koncentráció növelésének természetes és mesterséges módjai mind részei lehetnek a rendszernek.

sóbarlang

Sóbarlang Főbb kialkítási formái

Sótéglákat, sórögöket falazunk a helyiség adott felületeire. A sótéglák előállítási ára a leg magassabb az alkalmazott technológiák között, viszont felületük a leg kisebb szabályos alakjuk miatt, ezáltal a sóion leválás mértéke is kisebb, mint a többi technológia esetén. Fentiek miatt, inkább a dekorációs szerepe kiemelt, ugyan vannak példák, mind a padlózat mind az oldalfal, vagy boltozat sótéglából történő kialakítására.

Sórögből épített falazat esetén az ökölnyi méretű sórögök fa szerkezet mögé kerülnek elhelyezésre, ami jellegében inkább egy sóbánya hangulatát idézi. A technológia előnye, hogy a sórögök jóval kedvezőbb árfekvésben szerezhetők be, és az sem jelent esztétikai hiányosságot, ha nem áttetszőek. Mivel felületük szabálytalan sokkal nagyobb felületen érintkeznek a levegővel, így a sóion leválás mértéke kedvezőbb!

Organikus felületet lehet előállítani speciális sóvakolat alkalmazásával! A „sóbarlang” sztereotípiának leginkább megfelelő technológia. A kristályos sóörleményből készített vakolattal bevont műanyag sziklák, cseppkövek, valóban organikus megjelenést biztosítanak, erős hasonlóság érhető el bizonyos csepkőbarlang képződményekkel. Fontos azonban megjegyezni, hogy a valóságban ilyen képződmények nem keletkeznek. Az őrléssel előállított só összetevő miatt a vakolat színe fehér. Ugyan megfelelő festékekkel lehetőség mutatkozik a vakolat színezésére, de az kedvezőtlen hatással van a sóion leválásra, ezért nem javasolt. A felület egyedivé tehető apró sórögök vakolatba helyezésével.

A padló anyaga lehet sótégla, de lehet felöntött sóörlemény. Kerüljük a préselt sótégla alkalmazását, mert szilárdsága és kopásállósága közelében sem jár a sókristályból, vagy kősóból fűrészelt tégláknak

aromaszoba

Aromaszoba

Különböző páratartalmú helységekben, különféle illóolajokat párologtatnak, melyek belélegezve fejtik ki jótékonyhatásukat. Testi és lelki problémákra is gyógyír.

Aromaterápia:

Eredete évezredekre nyúlik vissza. Már az ókori Egyiptomiak is használtak gumiból, gyantából, fakéregből és virágszirmokból kivont illóolajokat, melyeket részben gyógyszerként, részben vallási célokra alkalmazták. Az illóolajok a bőrön át felszívódnak és így bekerülnek a szervezetbe.

Az aromaterápia elemei az inhalálás, az éterikus olajban történő fürdés, illetve a masszázs.

Menstruációs panaszokra, gyomorégésre, köhögésre, enyhébb megfázásra kiválóan alkalmas.

Alapvető illóolajok:

Levendula: Fertőtlenítő hatásánál fogva alkalmas akne, hurut, fejfájás, égési sebek, sérülések, menstruációs fájdalmak és kimerültség kezelésére. Nyugtató hatású és jót tesz a bőrnek.

Szantálfa: Aknéra, köhögésre, megfázásra és vizenyőre kiváló gyógyír. Szexuális zavarok kezelésére is alkalmas. A nemi vágyat serkenti.

Ilang-ilang: Serkenti az agyműködést, hatással van a szexuális teljesítőképességre, valamint kiválóan hatásos a magas vérnyomásra.

Kamilla: Gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású. Csillapítja a fejfájást, enyhíti az izomlázat, oldja a menstruáció előtti feszültséget. Segít leküzdeni az álmatlanságot. Gyomorrontás esetés is hasznos lehet. Görcsoldó és bőrtisztító.

KÉRJEN AJÁNLATOT

Vegye fel velünk a kapcsolatot.